💶 Begin vanaf 549,-
🕗 Geen wachtijden
⭐ Review 9,6/10
Whatsapp

Theorie voor je aanhanger rijbewijs: dit moet je weten!

22/05/2024
56

Het halen van een aanhanger rijbewijs (ook wel BE-rijbewijs genoemd) is voor veel bestuurders een noodzakelijke stap om zwaardere of grotere aanhangers veilig te kunnen vervoeren. Maar hoe zit het met de theorie voor je aanhanger rijbewijs? Is het echt noodzakelijk om een theorie-examen af te leggen of volstaat praktijkervaring? Deze blog zal daarom eens dieper ingaan op de vraag of je voor een aanhanger rijbewijs een theorie-certificaat nodig hebt.

Wanneer heb je een BE-rijbewijs eigenlijk nodig?

In sommige gevallen is je rijbewijs B genoeg om met een aanhanger te mogen rijden. Wanneer de maximum toegestane massa beneden de 750 kilogram blijft, dan is dit het geval. De maximum toegestane massa houdt in dat er gekeken wordt naar de massa van een leeg voertuig in combinatie met het laadvermogen. Wanneer dit gewicht boven de 750 kilogram uitrijst, dan is een autorijbewijs alleen voldoende wanneer de toegestane massa van het voertuig met aanhanger niet boven de 3500 kilogram is. Met een aanhanger-rijbewijs mag dit gewicht tot 7000 kilogram zijn.

Moet je een theorie-examen afleggen voor je aanhanger rijbewijs?

Er hoeft geen theorie-examen afgelegd te worden voor een aanhanger rijbewijs. Het BE-rijbewijs is eigenlijk een toevoeging aan je normale autorijbewijs. Je moet daarom wel in het bezit zijn van een geldig autorijbewijs. Bovendien moet je om het aanhangerrijbewijs te halen een praktijkexamen afleggen. Voor het praktijkexamen moet je wel nog een Gezondheidsverklaring invullen op de website van het CBR.

Praktijkexamen bij een aanhangerrijbewijs

Om je aanhanger rijbewijs te halen hoef je dus geen nieuw theorie-examen te maken. Het praktijkexamen duurt ongeveer een uur en bestaat uit een aantal vaste onderdelen. Je begint met een kennismaking op het CBR-examenpunt. Na de gebruikelijke ogentest op de parkeerplaats begint het examen echt. De rit duurt iets langer dan een halfuur. Hierbij komen zaken aan de orde als:

  • Kijken
  • Voorrang geven
  • Beheersing van auto in combinatie met aanhanger
  • Het aan- en afkoppelen van de aanhanger
  • Rijden op kruispunten
  • Rijden bij rotondes
  • Bijzondere verrichtingen

Direct na je rit hoor je al of je geslaagd of gezakt bent.

Je aanhangerrijbewijs in een dag halen

Naast losse lessen volgen, kun je er ook voor kiezen om een intensievere dagcursus te volgen. Dit is handig, wanneer je snel het BE-rijbewijs nodig hebt voor werk bijvoorbeeld. Met een spoedcursus heb je jouw aanhanger rijbewijs binnen een á twee dagdelen! Heb je al ervaring met het rijden met een aanhanger, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan een dagdeel. Ben je nog een leek op dit gebied? Geen probleem! Dan kun je de spoedcursus uitsmeren over twee dagdelen. Mocht het je niet lukken in een dagdeel, dan heb je het tweede nog (of eventueel een derde) om je vaardigheden uit te diepen.

Kosten van het aanhangerrijbewijs

Vanaf achttien jaar oud en in het bezit van een geldig rijbewijs kun je starten met rijlessen voor je aanhangerrijbewijs. Hoeveel rijlessen je gemiddeld nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals je eigen talent en leercurve. Bij een proefles kan een instructeur hier een betere schatting van maken. Dus wil je bijvoorbeeld een proefles aanvragen in Rotterdam of Nijmegen? Meld je dan via de linkjes aan. Tijdens je proefles hoor je ook of een dagcursus de beste optie voor jou is. Het praktijkexamen wordt bij het CBR afgenomen en dit bedrag ligt nu op circa €330. Ook de in te vullen Gezondheidsverklaring kost geld. Reken hierbij nog eens op €41.50 extra.

Uitgelicht

Categoriën

Recent

© Aanhangerrijbewijshalenin1dag- 2025
Made with
Web Wings
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram